Det här gäller vid rotavdrag

Rotavdrag – hur går det till? Hur mycket pengar får man dra av? Och hur ansöker man? Här har vi valt ut det mest väsentliga för dig som vill veta vad som gäller och hur du enkelt och direkt kan dra fördel av avdraget.

Rotavdrag innebär att du som helt eller delvis är ägare till en villa, ett radhus, en bostadsrätt eller ett fritidshus kan få göra avdrag på din skatt för arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare för renovering, reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad.

Dra av 30%

Det är 30 procent av arbetskostnaden som ger rätt till rotavdrag. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger alltså inte rätt till avdrag. Och företaget som du anlitar måste ha en F-skattsedel.

Rotavdraget är kopplat till dig


Hur mycket du kan ta del av avdraget hänger ihop med din inkomst och hur mycket du skattar. Förenklat måste du ha betalat motsvarande summa i skatt under året som du vill göra avdrag på.

Är man två delägare i bostaden kan hushållet få en maximal skattereduktion på 2 x 50 000 kronor/år, dvs upp till 100 000 kronor. Du ansöker inte själv om rotavdraget. Det gör den som utfört arbetet åt dig, vilket innebär att avdraget på arbetskostnaden redan är gjort när du får din faktura.

Vill du veta mer?

Gå in på Skatteverkets hemsida och läs om ROT-avdrag, där hittar du all information du behöver, www.skatteverket.se